Sens dubte és el rei dels jocs, fins i tot alguns el consideren un art o una ciència, i tanmateix la seva pràctica pot aportar força valors en la formació dels joves.
Sobretot dos valors : el fet de pensar i la seva capacitat com a eina d'aprenentatge.
La pràctica dels escacs ens motiva a pensar i això estimula altres valors positius com poden ser la creativitat, el càlcul, la concentració, el raonament, la lògica, la presa de decisions, la responsabilitat,... i tot per mitjà del joc.
El joc pot ser força útil com a mitjà d'aprenentatge i d'experimentació ( assaig i error ), on gràcies a la participació activa podem millorar la formació ja que el joc proporciona un plaer que fomenta la motivació; tanmateix la base és el voler jugar i acceptar les normes del joc. El joc té unes normes que s'han d'aprendre a respectar (un altre valor afegit), i que té un objectiu prou clar i uns resultats que porten a reflexionar i aprendre amb plena llibertat, aspecte que ens dóna un camp molt ample d'aprenentatge. El joc té un sentit i una aplicació pràctica immediata que entenen i poden interpretar.
Però també ho podem lligar amb l'aspecte emocional. Amb el joc surten unes emocions que cal entendre i controlar o almenys acceptar per anar aprenent. El saber guanyar i perdre, el respecte a les normes i als companys, i la relació personal que té lloc entre els jugadors són molt importants. A més una partida d'escacs mostra moltes vegades la personalitat, les emocions i l'estat d'ànim dels jugadors.
Realment hi han molts factors a tenir en compte i els valors que pot aportar la pràctica dels escacs en edat escolar poden ser molt diversos i interessants.
Vine a jugar a escacs a l'Associació de Veïns de la Sagrada Família!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada